Elevene på 10. klassetrinn i skoleåret 2010-2011 skal sammen med 6 lærere og noen foreldre på en 8 dagers Toleransereise til Krakow og Berlin med buss. De reiser fra Skrim ungdomsskole søndag 26. september 2010 og er tilbake igjen søndag 3. oktober 2010. De skal i følge programmet besøke Krakow - Auschwitz/Birkenau - Saltgruvene i Wielizcka - Berlin - Stasifengselet - Sachsenhausen - Ravensbrück, se mange detaljer her Fil Program for turen, Skrim u-skole.

Aktive Fredsreiser er turarrangør. Egil Leesland er reiseleder. Lenes Bussreiser stiller med en to-etasjes buss. Sjåfør er Bjarke Sejrskilde. Tidsvitnet Haakon Sørbye vil møte oss i Auschwitz

Diverse nyttige lenker:


Les hele saken >>

Photostory fra Toleransereise 2010

Arne har laget en Photostory fra toleransereisen vår. Den ble presentert på temamøtet den 21. oktober.

Fil Høyreklikk her for å laste den ned, og velg lagre kobling som / lagre til disk. Den er ca 18 MBytes stor.


Klar for avreise

Oppmøte er søndag 26/9 2010 kl. 08.40 på Skrim ungdomsskole - ved flaggstanga. Bussen kjører kl. 09.00.

Viktig å huske alle ting som skal ha med - se pakkelista. Husk å finne fram pass, europeisk helsetrygdkort og forsikringspapirerPasset skal vises fram når du går på bussen.

Stor bag / sekk skal i lasterommet på bussen og ta med en mindre bag / sekk inn i bussen - inneholder det som trengs på fergen. Hold av litt plass til en ekstra genser. Det leveres ut turgenser på avreisedagen. Det leveres også ut konvolutter med "vervepremie" til elevene som vervet mange støttespillere.  

Husk!! For at dette skal bli en bra tur for alle er det viktig å følge skolen regler!! Noen av de viktigeste punktene er å være positiv, ta vare på hverandre, oppføre seg ordentlig, vise bordskikk og tolerere og respektere annerledes mat og drikke. 


Genser til de reisende

Foreldrekomitéen anskaffer gensere til de som drar på tur.  Det blir en svart hettegenser av typen Bakersfield fra You. Bakpå genseren står det Skrim Ungdomsskole, Kongsberg Norway, i sølvfarget skrift. Vi finansierer dette ved å "ta ut" litt mer av kantineoverskuddet samt at Aktive Fredsreiser hadde sendt oss en regning på flere reisende enn det vi faktisk er (2 mødre på listen ble feiltolket). 

Genserene blir levert ut til den enkelte på reisedagen.


Regler for turen

Skolen har satt opp følgende regler for Toleransereisen:

Det er et stort ansvar å arrangere en tur som denne. Vi voksne kan ikke se alle elevene til enhver tid, og derfor må vi stole på at de følger de oppsatte regler. For at det ikke skal oppstå noen misforståelser underveis, vil vi på forhånd avklare hvilke regler som gjelder for turen.

Alle ønsker en trivelig tur, og derfor er det lurt:

  • å være positiv og holde negative tanker for seg selv
  • å oppføre seg slik vi vil at turister skal oppføre seg i vårt land
  • å vise bordskikk og sitte til alle er ferdige ved felles middag
  • å tolerere og respektere annerledes mat og drikke. Husk - du er gjest!
  • å ta vare på hverandre
  • Å huske «Den gyldne regel»

Under båtreisen og på hotellet skal elevene melde seg for lærerne til bestemte tidspunkter som avtales på stedet. Ingen får lov til å forlate lugaren/hotellrommet etter siste kveldssamling. På hotellene i Polen og Tyskland er det nattero kl 22.00. dempet musikk eller Tv på rommene er ok, men ikke høylytt prat.

Det blir morgensamling etter frokost hver dag, enten på hotellet eller i bussen. Der avtales aktiviteter for dagen, opplegg drøftes og tidsfrister blir gitt. Det er møteplikt på alle samlinger.

Lærerne må til enhver tid vite hvor elevene er. Derfor må elevene avtale med sin ansvarlige lærer hvor de skal, og de må si fra når de kommer tilbake. Elevene skal rette seg etter beskjeder/tilsnakk fra alle voksne, ikke bare fra lærerne.

Ingen får lov til å gå alene. Elevene må gå minst tre sammen, på båten minst to.

De som bor på samme rom på båten/hotellet, har ansvar for hverandre. Hvis det skulle oppstå problemer av noe slag, er alle ansvarlige for å gi beskjed til de voksne.

Det å komme presist til avtalt tid/sted er en selvfølge. Bussen venter ikke, vi har et tidsskjema å holde.

Når det gjelder røyking/snusing og alkohol, så gjelder skolens reglement. Kjøp og bruk av rusmidler er strengt forbudt. (kjøp av energidrikker som Red Bull ol er også forbudt) Det er heller ikke tillat å kjøpe med seg kniver og softgun eller andre farlige gjenstander. Ved mistanke om oppbevaring av alkohol, andre rusmidler eller farlige gjenstander, kan det bli aktuelt å foreta kontroll av bagasje.

Det gis ikke anledning til piercing eller tatovering på turen.

Brudd på reglene kan medføre:


Huskeliste og tips før turen

Pass
Pass er et personlig reisedokument og den eneste identifikasjonen som er offisielt godkjent for norske statsborgere. Passet er ditt eget ansvar; i god til før avreise må du sjekke at passet er gyldig. Pass må være gyldig 3 måneder fra utreisedato. Skolen vil i forkant av turen samle inn alle elevenes pass for å ta kopi av dem. Pass anskaffes på politistasjonen i Kongsberg for 270 kr. Åpningstid er 8.30 til 14.00 på hverdagene, men et unntak på torsdag da de er åpne til kl 17.00. Elev og begge foresatte må signere. Passet mottas i posten ca 2 uker etterpå.

Reiseforsikring
Alle bør ha reiseforsikring som dekker sykdom, ulykke, ansvar og tap av eiendeler. Sjekk om familiens forsikringer har slik dekningSkolen vil i forkant av turen samle inn alle elevenes reiseforsikring for å ta kopi av dem. 

Europeisk helsetrygdekort
Europeiskhelsetrygdekort dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i etland. Du har rett til behandling på lik linje med borgerne i landet du oppholder deg. Dette kortet erstatter den tidligere papirblanketten E 111. (Kan bestilles her, og det mottas i posten ca en uke etterpå) Skolen vil i forkant av turen samle inn alle elevenes helsetrygdekort for å ta kopi av dem.
 
Bagasje
På grunn av begrenset bagasjeplass om bord i bussen så skal det pakkes i bag, ikke i koffert. Ha med en egen reise-sekk/bag til toalettsaker og eventuelt andre ting som trengs til overnatting på ferja. Da kan resten av bagasjen stå i bussen under overfarten. Pakk smart og ikke ta med mer enn du trenger; husk du skal selv bære baggen!

Huskeliste og tips under turen

Penger og Veksling
Når det gjelder penger og valuta så er det Zloty som gjelder i Polen, og Euro i Tyskland. Ta med kontanter - norske kroner og/eller Euro. Vi får normalt ikke kjøpt polske Zloty i Norge, og veksling må derfor vanligvis skje underveis. Første mulighet for veksling er normalt på ferja, og det blir mange flere muligheter i Polen. Reiseleder informerer nærmere om muligheter for vekslingTenk nøye igjennom hva du trenger av penger til - måltider som ikke inngår i programmet, lommepenger mv. 
Noen valutakurser er gitt som en veiledning.
  • Sverige: Svenske kroner ( 1 SEK = ca NOK 0,84)
  • Polen: Zloty (1 PLN = ca NOK 2,20)
  • Tyskland: Euro (1 € = ca NOK 7,8)

Bankkort
I de fleste byene er det minibankautomater. Det anbefales MasterCard, Visa eller Axept bankkort. Visa Electron fungerer dårligere enkelte plasser (spesielt ved varekjøp i noen forretninger).

Bussen
Det er førsteklasses busser med toalett, lufteanlegg og video/DVD spillere. Kaffe, vann og brus kan kjøpes ombord. Bussen holdes ryddig og ren til en hver tid for å øke trivselen. Midtgangen må være fri for bagasje.

Elektrisitet
Samme som i Norge (220v)

Filmer
Reiseleder fra Aktive Fredsreiser har med seg filmer, og har et eget opplegg for dette. De er meget restriktive på hvilke filmer som vises på bussen. Ønsker dere å vise egne filmer, må det klareres med AFi forkant av turen.

Foto
Det er tillatt å fotografere de fleste stedene vi besøker, men vis hensyn! Det er lov å ta bilder i Auschwitz II Birkenau, men ikke inne i bygningene i Auschwitz I. Det er også lov til å fotografere i Saltgruvene, men man må kjøpe et oblat for å få lov til å fotografere inne.

Hittegods
Ta godt vare på pass, penger og verdisaker! Ikke gå fra bagasjen noe sted, ikke glem noe. Det er veldig vanskelig å oppspore bortkomne gjenstander.

Hotellet
På hotellene er det nattero kl. 22:00. Da skal det ikke ropes eller løpes i gangene, og dørene må lukkes stille. Dempet musikk eller TV på rommene, ikke høylytt prat. Innkvarteringen skjer i fleresengsrom.

Kladdebok
Kladdebok eller dagbok for å skrive ned tanker og følelser hver kveld.

Klær
Klimaet i Polen og Tyskland er omtrent som i Norge. Men somrene kan være varmere, og vinterne kaldere. Gode sko og regntøy anbefales.

Leirene
Det blir anledning til å legge ned blomster i leirene og å si noen ord. Vis respekt i leirene. Reisekassen sørger for penger til blomster. 

Mat
Måltidene som er satt opp i programmet er inkludert i turprisen. Som regel serveres det vann til måltidene. Maten er god på turen og kokkene setter pris på om dere spiser opp. Det anbefales at det blir kjøpt vann på flaske. Det er noen måltider som ikke er inkludert. Reisekassen vil da tilby elevene disse måltidene. 
 
Spesiell mat
Hvis noen har behov for spesiell mat (allergier, glutenfri mat, vegetar, spesielt kjøtt osv,) må man gi beskjed til kontoret på forhånd. Anbefalt å ta med eget brød/knekkebrød hvis man trenger glutenfritt brød eller annen spesialmat.

Mobiltelefon
Det er stort sett god dekning på mobiltelefonnettet. Bruk av mobiltelefon i utlandet er vanligvis dyrt og prisene varierer mellom operatørene. Det koster både å ringe og å motta samtaler/sms. Sjekk priser og vilkår der du har abonnementet. 
HUSK! Mobiltelefon skal ikke brukes i konsentrasjonsleirene/på minnesteder eller steder der det er til sjenanse for andre.

Oppførsel
Vi er gjester i utlandet, og forventer at alle oppfører seg høflig og respektfult. På hotellet og ferjer er det vanlig at det er nattero kl. 22:00, og etter det skal det være rolig i gangene, men det betyr ikke at det er fritt fram med bråk før kl. 22:00.
De fleste skoler har alkoholforbud i sitt reglement for turen, og vi ber andre voksne som er med, om å være gode forbilder for de unge. Rusmidler passer ikke på en holdningsskapende tematur.

Språk
Reiseleder snakker norsk. Omvisningen i Auschwitz og i Saltgruvene er på engelsk (eventuelt tysk etter ønske).

Tollbestemmelser
Følg tollbestemmelsene. Softgun og springkniver blir betraktet som våpen, og man risikerer høy pengebot eller fengselstraff for å ha med dette.

Vekkeklokke
Det er viktig at tidene holdes.

Visum
Dersom du ikke er nosk statsborger med norsk pass, må du selv sjekke om det landet du kommer fra er underlagt visumplikt ved å henvende deg til ambassaden i Norge, eller se på nettsidene deres. Flere land har lagt ut søknadskjema på nettsidene. Opplys om at du skal på klassetur/temareise med Aktive Fredsreiser.

Foreldre med på tur

Det er 10 foreldre som blir med på turen:

Disse vil få tildelt oppgaver under turen. De har hatt en gjennomgang med skolen om arbeidsoppgaver, felles regler og holdninger, etc. Foreldrene har ansvar for: